SZOK: Coraz mniej witamin i minerałów w żywności!

Latem spożywasz więcej warzyw i owoców, więc niedobory Ci nie grożą? Czy to do końca prawda? Dzisiejsze jabłko, marchew czy pietruszka zawierają coraz mniej ważnych dla nas składników.

 Utrata witamin i minerałów w ciągu 17 lat:
- Brokuły:
    wapń -73%, kwas foliowy -62%, magnez -55%
- Ziemniaki:
    wapń -78%, magnez -48%
- Warzywa korzenne:
    wapń -24%, magnez -75%
- Szpinak:
    wapń -76%, witamina C -65%
- Banany:
    wapń -12%, kwas foliowy -79%, magnez -23%, witamina B6 -95%

Źródło: 1985, 1996, 2002 Geigy Pharmaceutical Company, Szwajcaria

Czyja to sprawka?

1. Kiedyś owoce były zrywane dopiero, gdy uzyskały pełną dojrzałość i od razu sprzedawane. Dziś chcąc cieszyć się ich smakiem przez cały rok, są masowo zbierane zanim jeszcze dojrzeją, trzymane w chłodniach i sztucznie dojrzewają bez udziału słońca… Przez to nie produkują całej gamy wartościowych składników, jak np. polifenoli, przeciwutleniaczy czy antocyjanów i nie potrafią zgromadzić w odpowiednich ilościach wszystkich wartościowych dla nas składników mineralnych i witamin.
2. Winna jest również gleba, do której przenika wiele chemikaliów, sztucznych nawozów czy spalin samochodowych. Zanieczyszczenia te nie tylko zubożają glebę, ale również sprawiają, że spożywając taką żywność dostarczamy do organizmu trujące substancje! Ponadto chcąc uzyskać jak największe zbiory rolnicy intensywne użytkują gleby, co również powoduje ich wyjaławianie…

To jednak nie wszystko: przechowywanie i przetwarzanie niszczy cenne składniki odżywcze!

przykłady
- Krojenie ogórków i przetrzymywanie przez 1 h pozbawia je 30% witaminy C.
- Po 1 dniu leżakowania ogórki i cukinia tracą ok. 30% przeciwutleniaczy.
- Świeże warzywa między zbiorem a spożyciem już tracą ok. 40% witaminy C.
- Podczas przemiału zbóż dochodzi do strat tiaminy nawet w 75%.
- Długie moczenie suchych nasion strączkowych pozbawia je niacyny w ok. 25-40%.
- Świeże warzywa liściaste przechowywane w temperaturze pokojowej w ciągu 3 dni tracą nawet 70% kwasu foliowego.

Co robić?

Sięgaj po żywność ze sprawdzonych źródeł, najlepiej wybieraj warzywa i owoce ekologiczne lub od rolnika bezpośrednio po zbiorze. Kupuj te produkty, które są zbierane w danym okresie, a więc kieruj się sezonowością. Masz wtedy większą szansę na otrzymanie bardziej wartościowego towaru.

Nie masz czasu ani głowy na spełnianie aż tylu wymogów? A... Chcesz mieć pewność, że dostarczasz organizmowi właściwą ilość składników niezbędnych dla zdrowia?!
Sięgnij po rewelacyjny, EKOLOGICZNY ALIVE I Organic Super Juice  dostarczający cenne, niezbędne dla zdrowia składniki. Zawarta w nim:

GRAVIOLA

stanowi bogactwo witamin m.in. B1, B2, C, składników mineralnych, jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Wykazuje również ponad­przeciętne działanie antyoksydacyjne, dzięki wysokiej zawartości składników fenolowych. Jej głównie przeciwutleniacze to acetogeniny i kwercetyna.

ALOES

zawiera w składzie ponad 200 składników o dużej ak­tywności biologicznej, m.in. składniki mineralne jak: miedź, magnez, mangan, sód, potas, chrom, wapń, fosfor, cynk i żelazo, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę C, β–karoten, kwas foliowy, cholinę, α-tokoferol, 16 aminokwasów - wśród nich aż 7 z 8 amino­kwasów egzogennych, a także enzymy, saponiny, polifenole, nienasycone kwasy tłuszczowe, pochodne antrachinonowe, cukry w tym polisacharydy.

NOPAL

charakteryzuje się wysoką zawartością błon­nika oraz flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym (kwercetyna, kemferol). Jest również źródłem niezbędnych dla organizmu amino­kwasów, jak np. prolina, tauryna czy seryna, pożytecznych węglowodanów (m.in. D - galaktoza, D - ksyloza) oraz witamin: C, E, A, B1, B2, B6 i składników mineralnych: magnez, sód, potas, fosfor, jod, a zwłaszcza wapń.

MANGOSTAN

to doskonałe źró­dło ksantonów (α - i γ – mangostany), witamin: C, B1, B2, B6 oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, żelaza. Ze względu na wartość odży­wczą i fenomenalny smak jest powszechnie uważany za „owoc bogów”.

Ze składnikami Alive I Organic Super Juice:
- łatwo i szybko wzbogacisz organizm w witaminy, składniki mineralne i inne cenne dla zdrowia składniki,
- zwiększysz siły witalne, odporność, ukoisz nerwy,
- wspomożesz ochronę komórek przed nieprawidłowymi podziałami,
- korzystnie wpłyniesz na oczyszczanie organizmu z toksyn, sylwetkę i urodę (lepsza regeneracja skóry, zdrowie dziąseł, szybsze uczucie sytości i pomoc w walce z nawykiem podjadania),
-zadbasz o właściwe trawienie, równowagę mikrobiologiczną jelit oraz prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Źródło: CVI Polska

Szukaj: