Z alergią można żyć normalnie

Słowo alergia coraz bardziej zyskuje na popularności. Nie wszyscy jednak wiedzą, że alergia towarzyszy ludziom od wieków.

W ostatnich latach prowadzono badania epidemiologiczne, które potwierdziły, że co trzeci ankietowany ma problem alergiczny. Spora część badanych osób nie miała świadomości, że dolegliwości, które zgłaszają, to alergia. W ciągu ostatnich 10 lat alergolodzy obserwują bardzo gwałtowny wzrost zachorowań na alergiczny nieżyt nosa i astmę oskrzelową wśród dzieci w wieku szkolnym. Zmiany skórne pojawiają się u kilku procent dzieci i 1% dorosłych. Prawdopodobieństwo pojawienia się choroby alergicznej u potomstwa zdrowych rodziców wynosi 12,5%. Jeśli któryś z rodziców choruje, to szanse na alergie u dziecka gwałtownie zwiększają się. Na występowanie alergii mają wpływ geny, ale także zanieczyszczenie środowiska, które nas otacza oraz przetworzona, niezdrowa żywność. Alergia jest rodzajem odpowiedzi immunologicznej na otaczający nas świat. Ma złożony charakter. W reakcjach alergicznych biorą udział prawie wszystkie komórki układu immunologicznego naszego ciała…

Alergia może pojawiać się w rodzinach, w których nigdy wcześniej jej nie było. Powodem tego zjawiska są mutacje genowe. Alergia może dotyczyć każdego narządu naszego ciała. Jeśli dotyczy dróg oddechowych - rozwija się alergiczny nieżyt nosa i astma oskrzelowa. Może objawiać się w przewodzie pokarmowym, na skórze, spojówkach, w obrębie stawów czy mózgu. Alergenami są różnego rodzaju białka pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego oraz proste substancje chemiczne tzw. hapteny, które stają się pełnymi alergenami po połączeniu z białkami naszego organizmu.

Najczęstszymi alergenami są pyłki traw, drzew, chwastów, różne gatunki roztoczy, karaluchy, zarodniki grzybów pleśniowych, naskórki zwierząt oraz ich ślina lub mocz. Wśród aeroalergenów (czyli alergenów unoszących się w powietrzu) jest lateks. Wykorzystywany jest on w wielu dziedzinach naszego życia: w przemyśle motoryzacyjnym, chemicznym, tekstylnym. Jest wszechobecny. Ogromną grupę alergenów stanowią pokarmy z mąką pszenną i mlekiem krowim na czele. W dobie intensywnego rozwoju przemysłu spożywczego pojawiły się w naszym otoczeniu niespotykane wcześniej substancje – czyli konserwanty i barwniki mające na celu poprawić wygląd produktów i znacznie wydłużyć okres przydatności do spożycia.

Przemysł farmaceutyczny też się przysłużył rozwojowi alergii. Na rynku pojawiają się coraz liczniejsze rzesze antybiotyków stosowanych powszechnie wśród ludzi i w hodowlach zwierząt. Obserwuje się występowanie reakcji alergicznych na antybiotyki u pacjentów dotychczas nie leczonych tymi lekami. Ale nie tylko antybiotyki są powodem alergii. Obecnie na rynku są bardzo łatwo dostępne niesterydowe leki przeciwzapalne, które można kupować bez recepty. One też mogą być silnymi alergenami, które w skrajnych przypadkach wywołują reakcje zagrażające życiu uczulonych pacjentów.
 
Na szczególną uwagę zasługują alergie na jad owadów błonkoskrzydłych – osy, szerszenia i pszczoły. Alergeny jadu osy i szerszenia mają bardzo podobną budowę, natomiast jad pszczoły zawiera inne składniki. Są to bardzo silne alergeny, które często wywołują reakcje wstrząsowe, mogące zagrażać życiu człowieka.

Wobec takich zagrożeń, jak możemy sobie radzić?

Po pierwsze postawić prawidłową diagnozę u specjalisty. Musimy wiedzieć dokładnie, co nas uczula. Po drugie unikać narażania się na alergeny, jeśli to tylko możliwe. A co zrobić, jeśli to niemożliwe? Zastosować zalecone przez specjalistę leczenie, korzystać ze zdrowej żywności, bez konserwantów i barwników. Zastosować dietę zgodną z grupą krwi, bo często nasze ulubione przysmaki są powodem choroby. Oczywiście nie wolno zapominać, że mamy prawdziwy oręż do walki w postaci naturalnych suplementów diety. Właściwie dobrane potrafią czasem zdziałać cuda. W profilaktyce chorób alergicznych ogromną rolę odgrywa witamina C, która m.in. wspiera układ odpornościowy, korzystnie wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz odgrywa istotną rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Kolejną grupą substancji pomocniczych są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 (Omega 3 Concentrate) oraz antyoksydanty – zmiatacze wolnych rodników tlenowych, które powstają podczas reakcji alergicznych (qProtect, Organic Acai). Do profilaktyki alergii stosujemy również dobroczynne szczepy bakteryjne Lactobacillus acidophilus (AC-Zymes), których znaczenie doceniamy od wielu lat.

Za oknem czuć wiosnę, więc życzę wszystkim czytelnikom przyjemnych spacerów na świeżym powietrzu i jak najmniej dolegliwości alergicznych, którym możemy zapobiec przy pomocy suplementów diety CaliVita®.

Z pozdrowieniami Lek. med. Ewa Trębas-Pietraś, alergolog

Źródło: "CaliNews" wiosna 2014

Szukaj: