Razem przeciwko cukrzycy!

➧ W Polsce z cukrzycą zmaga się 5% społeczeństwa!
➧ Na świecie co minutę diagnozuje się cukrzycę u kolejnych 12 osób!
➧ Co piąty Polak nigdy w życiu nie badał poziomu glukozy we krwi!
➧ 35% nie jest świadomych skutków cukrzycy!

A jaka jest Twoja wiedza na temat cukrzycy? Zrób test i się przekonaj!

1. Jakie czynniki mogą sprzyjać zachorowaniu na cukrzycę?
a) otyłość, nadwaga
b) siedzący tryb życia
c) nieracjonalne żywienie
d) wszystkie wymienione powyżej

2. Jakie są najczęstsze powikłania cukrzycy?
a) choroby sercowo-naczyniowe
b) problemy z oddychaniem
c) problemy z pamięcią

3. Jaki wskaźnik BMI (kg/m2) zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy?
a) < 18,5
b) 18,5-24,99
c) ≥ 25

4. Jaki wpływ na dziecko może mieć cukrzyca ciążowa matki?
a) niska masa urodzeniowa
b) wysoka masa urodzeniowa
c) nie ma wpływu

5. Insulina to hormon produkowany przez:
a) wątrobę
b) trzustkę
c) nerki

6. Jaki wynik glikemii na czczo może wskazywać na występowanie cukrzycy?
a) < 100 mg/dl
b) ≥ 126 mg/dl
c) < 20 mg/dl

7. Jakie charakterystyczne objawy mogą wskazywać na występowanie cukrzycy?
a) chudnięcie, wzmożone pragnienie, wielomocz, osłabienie
b) ciągły katar i kaszel
c) napady złości, nadmierne pragnienie, bóle brzucha

8. Który typ cukrzycy występuje częściej?
a) cukrzyca typu 1
b) cukrzyca typu 2

9. U jakiego procenta chorych na cukrzycę występuje cukrzyca typu 2?
a) 10-15%
b) 50-60%
c) powyżej 80%

10. Hiperglikemia oznacza:
a) zbyt wysoki poziom glukozy we krwi
b) zbyt niski poziom glukozy we krwi

Odpowiedzi szukaj na dole artykułu.

Ryzyko rozwoju cukrzycy aż w 80% zależy od naszego stylu życia! Dzięki utrzymaniu właściwej masy ciała, odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, cholesterolu, trójglicerydów oraz dbaniu o prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi możemy w dużym stopniu ograniczyć lub całkowicie wyeliminować jej rozwój!

Dlatego też powinniśmy postawić na odpowiednią dietę i być aktywnym fizycznie przynajmniej 2 razy w tygodniu po 30 minut.

Jakich składników nie może zabraknąć w Twojej diecie?

❙ kwasów tłuszczowych omega-3 (Omega 3 Concentrate, które dbają o Twoje serce,
❙ owoców acai (Organic Acai) charakteryzujących się najwyższym potencjałem antyoksydacyjnym wśród dotychczas znanych owoców, korzystnie wpływające na Twoją kondycję i ogólne samopoczucie,
❙ chromu (np. Chromium Max 500) pomagającego w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
❙ nopalu (Nopalin) będącego bogatym źródłem błonnika pomagającego kontrolować masę ciała oraz korzystnie wpływającego na metabolizm tłuszczów i utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
❙ cynku (Chelated Zinc) korzystnie wpływającego na metabolizmu węglowodanów i kwasów tłuszczowych, chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym,
❙ koenzymu Q10 (np. Super CoQ10 Plus), którego ilość w organizmie wraz z wiekiem maleje, dlatego należy uzupełniać jego niedobory poprzez suplementację,
❙ witaminy D (D-drops liquid vitamin D) oraz aloesu (Kompleksowa Formuła Alive)

Odpowiedzi: 1. d, 2. a, 3. c, 4. a, 5. b, 6. b, 7. a, 8. b, 9. c, 10. a

Źródło: "CaliNews" wiosna 2014

Szukaj: