Celiakia

Celiakia (choroba trzewna) jest trwającą całe życie chorobą immunologiczną, charakteryzującą się zaburzeniami trawienia i wchłaniania jelitowego. Objawy pojawiają się na skutek nieprawidłowej reakcji immunologicznej wywoływanej przez grupę białek (prolamin) zawartych w zbożach, określanych wspólną nazwą gluten.

Czytaj dalej

Cukrzyca

Cukrzyca jest grupą chorób metabolicznych, która charakteryzuje się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi (hiperglikemią). Choroba ta jest spowodowana zaburzeniami wydzielania i/lub działania insuliny.

Czytaj dalej

Hipercholesterolemia

Hipercholesterolemia to stan, kiedy stężenie cholesterolu ogółem oraz jego frakcji LDL we krwi przekracza pożądane wartości. Częstość występowania hipercholesterolemii w Polsce jest bardzo wysoka – w badaniu NATPOL (2011) wykazano, że u co trzeciego badanego stężenie cholesterolu frakcji LDL przekraczało zalecane wartości. Co więcej, wśród 18 mln osób z hipercholesterolemią, aż 10,8 mln nie ma pojęcia o swojej chorobie. A hipercholesterolemia to podstawowy czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, będących jedną z głównych przyczyn umieralności w Polsce.

Czytaj dalej

Kości i stawy

Konstrukcja drapacza chmur opiera się na stalowych dźwigniach stropowych. Ciało człowieka także wymaga mocnej podpory – jest nią szkielet człowieka. Bez szkieletu ciało człowieka byłoby zwiotczałą, bezkształtną masą mięśni, naczyń krwionośnych i narządów wewnętrznych. Kości są tak mocne i twarde, że tworzą sztywny szkielet wewnętrzny podpierający i ochraniający inne części ciała.

Czytaj dalej

Menopauza

Określenie menopauza pochodzi od dwóch starogreckich słów – menos (miesiąc) i pausos (zakończenie) i oznacza koniec cykli miesięcznych. Pojawia się u kobiet około 50 roku życia. Biorąc pod uwagę fakt, że średnia długość życia kobiet w Polsce wynosi około 80 lat, na okres około- i pomenopauzalny przypada 1/3 życia kobiety. Menopauza oznacza koniec miesiączkowania, co jak nazwa wskazuje jest zjawiskiem jednorazowym.

Czytaj dalej

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęściej występujących chorób układu krążenia. Choć szacuje się, że choruje na nie co 3 Polak, to jednak część z nich nie jest tego świadoma. A nieleczone nadciśnienie może prowadzić do udaru mózgu, niewydolności nerek czy choroby niedokrwiennej serca. Nadciśnienie tętnicze rozpoznajemy, kiedy wartość ciśnienia skurczowego i/lub rozkurczowego w kilku pomiarach przekracza przyjęte normy: >140 mmHg dla ciśnienia skurczowego oraz >90 mmHg dla ciśnienia rozkurczowego.

Czytaj dalej

Stres

Związek między jedzeniem a stresem jest złożony. Dla wielu ludzi okresy napięć są bodźcami skłaniającymi do sięgania po pokarm. Z drugiej strony nie można zapominać, że stres może także u niektórych osób obniżać łaknienie. Stresu nie da się całkowicie wyeliminować, ale dostarczenie z dietą witamin, składników mineralnych i innych składników aktywnych sprawi, że organizmowi łatwiej będzie przeciwstawiać się w sytuacjach stresowych.

Czytaj dalej

Zaparcia

Rozwój społeczny i cywilizacyjny, a co za nim idzie: zmiana trybu życia na mniej aktywny oraz spożywanie wysokoprzetworzonej żywności, są jednymi z głównych przyczyn powstawania zaparć. Szacuje się, że ok. 30% populacji cierpi na zaparcia i choć zazwyczaj nie świadczą one o żadnej groźnej chorobie, to skutecznie obniżają jakość naszego życia.

Czytaj dalej

Żywienie kobiet w ciąży

Programowanie żywieniowe

Koncepcja ta zakłada, że w tzw. okresach krytycznych rozwoju organizmu ludzkiego, do których należy życie płodowe, wpływ niekorzystnych czynników środowiskowych, w tym niedobór lub nadmiar składników pokarmowych, prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych i hormonalnych, wywierając wpływ na zdrowie dziecka w późniejszym okresie życia. Zarówno nadmiary, jak i niedobory składników odżywczych w życiu płodowym na trwałe zmieniają metabolizm procesów fizjologicznych, co z kolei skutkuje rozwojem szeregu powikłań metabolicznych i sercowo-naczyniowych w dorosłości.

Czytaj dalej

Warto również przeczytać:

Szukaj: