Aminokwas

Aminokwas – podstawowa jednostka budująca białka. Głównym źródłem aminokwasów do syntezy białek ustrojowych są białka pożywienia. Część aminokwasów (aminokwasy endogenne) może być syntetyzowana w organizmie człowieka z elementów pochodzących z przemian węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Natomiast tzw. aminokwasy egzogenne muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi ich syntetyzować. Młode organizmy, które charakteryzuje wyższy poziom syntezy białek, mają wyższe zapotrzebowanie na aminokwasy. Kobiety w ciąży i w okresie laktacji, a także osoby, u których doszło do utraty beztłuszczowej masy ciała (w wyniku chorób) także mają większe zapotrzebowanie na aminokwasy. Pokrycie zapotrzebowania na aminokwasy wymaga dostarczenia z pożywieniem nie tylko wystarczającej ilości aminokwasów niezbędnych, ale także, ze szczególnym uwzględnieniem, tych które w określonych warunkach fizjologicznych i patologicznych stają się aminokwasami niezbędnymi. Zaburzenia w metabolizmie aminokwasów mogą wynikać ze zbyt niskiego dowozu azotu białkowego.

Źródło:
Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. 2010. Instytut Żywności i Żywienia.

Szukaj: