Białka

Białka – jedne z podstawowych, obok węglowodanów i tłuszczy, składników pokarmowych.

Białka zbudowane są z aminokwasów, które połączone są ze sobą wiązaniami peptydowymi. Ze względu na budowę możemy podzielić je na proste (zbudowane z samych aminokwasów) i złożone (z dodatkową, niebiałkową częścią), np. lipoproteiny.

Białka pełnią w organizmie człowieka różnorodne funkcje:
- budują tkanki i narządy, zapewniają wzrost organizmu a także biorą udział w jego regeneracji, np. po urazie,
- transportują składniki i substancje odżywcze, hormony, leki – np. hemoglobina transportuje tlen do tkanek,
- biorą udział w procesach immunologicznych poprzez produkcję przeciwciał oraz komórek odpornościowych,
- budują hormony i enzymy, dzięki czemu regulują liczne procesy metaboliczne i zapewniają homeostazę organizmu,
- regulują gospodarkę wodną organizmu oraz biorą udział w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej,
- biorą udział w procesie widzenia,
- 1 g białka dostarcza 4 kcal.

Białko w diecie człowieka pochodzi z produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Przyjmuje się, że dorosły człowiek potrzebuje ok. 0,8-2 g białka na każdy kilogram masy ciała, a zapotrzebowanie wzrasta u kobiet w ciąży i karmiących, sportowców, a także małych dzieci.

Źródła:
Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL Warszawa 2007
Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 1998
Gertig H. Gawęcki J. Słownik terminów żywieniowych. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2001
Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Wyd. IŻŻ Warszawa 2012

Szukaj: