Cholesterol

Cholesterol – jest związkiem o charakterze tłuszczowym, występującym we wszystkich tkankach zwierzęcych (cholesterol nie występuje u roślin!). W organizmie cholesterol łączy się z białkami i wraz z nimi jest transportowany. Nadmierna ilość cholesterolu w organizmie związana jest ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, ponieważ cholesterol po połączeniu z innymi składnikami może odkładać się w ścianach tętnic, zwężając je i ograniczając przepływ krwi.

Ok. 60-80% cholesterolu jest syntetyzowana w organizmie człowieka (głównie w wątrobie), pozostała część dostarczana jest wraz z pożywieniem. Cholesterol pokarmowy występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim w żółtkach jaj, podrobach oraz pełnotłustych produktach mlecznych, a także niektórych owocach morza, np. krewetkach.

Funkcje cholesterolu w organizmie:
- składnik błon komórkowych i śródkomórkowych,
- niezbędny do syntezy kwasów żółciowych, a więc trawienia tłuszczów,
- bierze udział w syntezie hormonów steroidowych oraz witaminy D,
- wchodzi w skład otoczki mielinowej.

Synteza cholesterolu w organizmie jest wystarczająca dla zaspokojenia potrzeb fizjologicznych, dlatego składnik ten nie musi być dostarczany z dietą. Zgodnie z opinią ekspertów EFSA, za bezpieczne spożycie uważa się 300 mg, jednakże nie ustalono normy dziennego spożycia. W celu profilaktyki chorób sercowo naczyniowych zaleca się jednak ograniczanie produktów o dużej zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych (służących do syntezy tego związku w organizmie) w diecie.

Źródła:
Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL Warszawa 2007
Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Wyd. IŻŻ Warszawa 2012

Szukaj: