Węglowodany

Węglowodany - jedne z podstawowych, obok białek i tłuszczy, składników pokarmowych. Węglowodany, inaczej cukry lub sacharydy, obejmują grupę związków zbudowanych z węgla, tlenu i wodoru. Najprostszy i bardzo ogólny podział wyróżnia węglowodany przyswajalne, trawione przez organizm człowieka i wchłaniane w jelicie cienkim, oraz nieprzyswajalne, docierające w niezmienionej formie do jelita grubego (czyli błonnik pokarmowy). Inny, równie prosty podział, wyróżnia cukry proste (np. glukoza, fruktoza) i węglowodany złożone (np. skrobia, celuloza).

Węglowodany pełnią w organizmie człowieka różnorodne funkcje:
- dostarczają łatwo przyswajalnej energii (1g węglowodanów dostarcza 4 kcal),
- w formie glikogenu stanowią materiał zapasowy w mięśniach i wątrobie,
- wykorzystywane są do syntezy niektórych aminokwasów,
- po przekształceniu w tkankę tłuszczową stanowią magazyn energii,
- biorą udział w tworzeniu smaku, barwy, konsystencji i struktury produktów spożywczych,
- niezbędne w procesie utleniania kwasów tłuszczowych,
- budują struktury komórkowe.

Głównym źródłem węglowodanów w diecie są produkty zbożowe, ziemniaki, owoce i soki. Zaleca się, aby węglowodany dostarczały w diecie osób dorosłych 50-70% energii, nie mniej jednak niż 130 g/dobę. Ilość ta zwiększa się u kobiet ciężarnych i karmiących.

Źródła:
Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL Warszawa 2007
Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 1998
Gertig H. Gawęcki J. Słownik terminów żywieniowych. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2001
Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Wyd. IŻŻ Warszawa 2012

Szukaj: