12 x TAK dla czarnego bzu (Sambucus nigra).

„Nazwa rośliny pochodzi od koloru owoców, którymi są lśniące, czarne lub czarnofioletowe pestkowce.” „W lecznictwie od dawna wykorzystywane są zarówno kwiaty (Sambuci flos), jak i owoce bzu czarnego (Sambuci fructus)." Według naukowców ich najpopularniejszym zastosowaniem jest leczenie oraz profilaktyka stanów grypy i przeziębienia:

Czytaj dalej

Aminokwas L-lizyna z naukowego punktu widzenia

L-lizyna jest aminokwasem białkowym. Białka stanowią zasadniczy element budowy wszystkich tkanek organizmu człowieka (nie tylko mięśni, z którymi są często kojarzone). Szczególną rolę odgrywają w budowie wielu czynnych biologicznie związków, takich jak enzymy i hormony, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ustroju. Białka są związkami o bardzo skomplikowanej strukturze, a najmniejszą cząstką je tworzącą jest aminokwas.

Czytaj dalej

Bioflawonoidy z naukowego punktu widzenia

„Flawonoidy z uwagi na ich aktywność biologiczną znane są pod nazwą bioflawonoidów, dawniej określane również jako witamina P, a ze względu na budowę chemiczną nazywane polifenolami… Do najczęściej występujących związków fenolowych należą flawonoidy, wśród których dominują glikozydy, takie jak: kwercetyna, kempferol, apigenina i rutyna… Flawonoidy zaliczamy do substancji fitochemicznych, znajdują się one głównie w roślinach.”

Czytaj dalej

Czosnek – źródłem zdrowia! Zalety według literatury naukowej

„CZOSNEK JEST PRODUKTEM BARDZO BOGATYM W RÓŻNORODNE AKTYWNE BIOLOGICZNE SUBSTANCJE CHEMICZNE, ICH MNOGOŚĆ POWODUJE RÓŻNORODNE DZIAŁANIA FARMAKOLOGICZNE I DETERMINUJE WIELOSTRONNE ZASTOSOWANIA TERAPEUTYCZNE…”1

Czytaj dalej

Koenzym Q10 - ubichion

„Koenzym Q10 jest składnikiem lipidów i występuje w błonach wszystkich komórek”.
Źródło: Błecha K., Wawer I.: Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia. Rola suplementów diety, dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego, żywności funkcjonalnej oraz leków roślinnych. Bonimed, Żywiec, 2011, s. 109.

Czytaj dalej

Kwasy omega-3 przeciw depresji, na serce, skórę, pamięć i wzrok!

„Polska należy do krajów szczególnie zagrożonych niedoborem kwasów tłuszczowych omega 3.”

Kwasy omega-3 poprawiają nastrój, zapobiegają depresji i lękom

Czytaj dalej

Niezwykłe dla zdrowia właściwości jagód Acai. Część I.

Euterpe oleracea (Acai) to owoc występujący w dziewiczych lasach Amazonii, od wieków stosowany zarówno w tradycyjnych kuracjach leczniczych, jak i codziennej diecie. Jego pozytywny wpływ na organizm człowieka m.in. na serce, narząd wzroku, układ pokarmowy, stawy, kości czy metabolizm węglowodanów został już zbadany przez wielu naukowców na całym świecie. Jednak zdaniem badaczy, ten egzotyczny owoc, kryje w sobie jeszcze większą moc zbawiennego działania na nasze zdrowie!

Czytaj dalej

Niezwykłe dla zdrowia właściwości jagód Acai. Część II.

Od wielu lat Polska zajmuje jedno z ostatnich miejsc w Europie pod względem opieki zdrowotnej, o czym sam z pewnością niejednokrotnie się przekonałeś... Dodatkowo szkodliwe czynniki środowiskowe wciąż na Ciebie oddziałują... Nic więc dziwnego, że coraz częściej dotykają nas i naszych najbliższych choroby cywilizacyjne.

Czytaj dalej

Owoce przyszłości wprost z amazońskich lasów!

Czym jest owoc acai? Dlaczego jest dla nas tak korzystny? Jakie posiada właściwości prozdrowotne, odżywcze, fizjologiczne? Czym się wyróżnia?
Dowiedz się jak najwięcej o tej egzotycznej jagodzie z deszczowych lasów Amazonii!

Czytaj dalej

Probiotyki - doniesienia naukowe.

„Probiotyki to żywe mikroorganizmy stanowiące naturalną mikroflorę jelitową człowieka i zapewniające jej homeostazę. Mają zdolność adhezji do nabłonka jelitowego i kolonizacji jelitowej, antagonizując działanie typowych patogenów przewodu pokarmowego…”
Źródło: Maciorkowska E., Kryszczuk E., Kaczmarski M.: „Rola probiotyków i prebiotyków w apoptozie przewodu pokarmowego.” Przegląd Gastroenterologiczny, 2010, 5 (2), s. 88.

Czytaj dalej

  • 1
  • 2

Warto również przeczytać:

Szukaj: