Czosnek – źródłem zdrowia! Zalety według literatury naukowej

„CZOSNEK JEST PRODUKTEM BARDZO BOGATYM W RÓŻNORODNE AKTYWNE BIOLOGICZNE SUBSTANCJE CHEMICZNE, ICH MNOGOŚĆ POWODUJE RÓŻNORODNE DZIAŁANIA FARMAKOLOGICZNE I DETERMINUJE WIELOSTRONNE ZASTOSOWANIA TERAPEUTYCZNE…”1

„Na zastosowanie profilaktyczne i lecznicze czosnku zwrócił uwagę zarówno Galen, jak i Hipokrates, którzy uważali tę roślinę za pomocną w dolegliwościach układu pokarmowego i oddechowego. W I wieku naszej ery Dioskurides zalecał spożywanie doustne czosnku w biegunkach, wzdęciach, zapaleniach gardła i dziąseł, a także w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Arabowie wierzyli, że czosnek uodparnia przed zatruciami i skutecznie walczy z pragnieniem na pustyni.”2 „Niektórzy autorzy sugerują, że człowiek dla utrzymania prawidłowej kondycji swojego organizmu powinien spożywać preparaty czosnkowe codziennie.”1

Czosnek – antidotum na odporność „…czosnek zwiększa właściwości obronne organizmu, wzmacniając i regulując reakcje komórkowe układu immunologicznego.”1 „Allicyna jest kluczowym biologicznie aktywnym składnikiem czosnku, odpowiedzialnym za szerokie spektrum działania antybakteryjnego i przeciwgrzybicznego.”1 „Ze względu na skład można o nim mówić jako naturalnym antybiotyku.”1

„Z badań in vitro przeprowadzonych w 1998 r. w Holandii wynika, że wyciąg z czosnku hamuje rozwój Helicobacter pylori.”4

Czosnek – panaceum na układ sercowo-naczyniowy „Czosnek w rożnych postaciach działa hipoglikemicznie i zapobiega występowaniu chorób kardio-naczyniowych.”1 „W ocenie zapobiegawczych właściwości czosnku w schorzeniach serca i układu krążenia decydującą rolę odgrywa, obok zmniejszenia poziomu cholesterolu i obniżenia ciśnienia krwi, również poprawa przepływu krwi oraz związanego z tym krążenia obwodowego.”4  „Allicyna hamuje skupianie płytek krwi i obniża poziom tłuszczów w surowicy krwi.”4 „Związki zawarte w cebuli, czosnku poprawiają stan naczyń żylnych, usuwając z ich ścian zbędne produkty przemiany materii i poprawiając przepływ krwi.”5 „…zgniatanie czosnku otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym allinazę, pod którego wpływem powstają związki działające przeciwzakrzepowo.”1

„…regularne stosowanie czosnku może opóźnić proces miażdżycowy o 15 lat i stanowi skuteczną profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych. Spożywanie czosnku powstrzymuje rozwój miażdżycy naczyń, a tym samym choroby wieńcowej.”4

„Czosnek zaliczony został przez Komisję E, działającą w ramach Niemieckiego Federalnego Urzędu Zdrowia, do środków przeciwmiażdżycowych.”4

Podsumowując:
„Czosnek w układzie sercowo-naczyniowym wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, antyoksydacyjne, wpływa na wytwarzanie tlenku azotu (NO˙), zapobiega hiperlipidemii oraz agregacji płytek krwi.”3 To tylko część jego zalet. Bowiem czosnek zbawiennie wpływa również na mikroflorę jelit, stymulując rozwój korzystnych bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus, dba o prawidłową pracę wątroby oraz pozytywnie wpływa na metabolizm węglowodanów i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Źrodła:
1. Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A.: Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Prob. Hig. Epidemiol. 2011, 92(4), s. 810-812.
2. Wroński K.: Spożycie czosnku wśród chorych z rozpoznanym
rakiem jelita grubego, koloproktologia, Nowa Medycyna 2/2013, s. 43-47.
3. Tadeusiewicz J., Krysztofiak A., Olas B.: Czosnek – panaceum na choroby układu krążenia?, Kosmos problemy nauk biologicznych, Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika, 2014, tom 63, nr 1 (302), s. 37-44.
4. Lutomski J.: Fascynacja czosnkiem – wczoraj i dziś, Postępy Fitoterapii 1/2001, s. 7-14.
5. Nowak G.: Surowce roślinne stosowane w chorobach układu krążenia i serca, Katedra i Zakład Naturalnych Surowców Leczniczych i Kosmetycznych Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinowskiego w Poznaniu.

Źródło: "CaliNews" wiosna 2015

Szukaj: