Niezwykłe dla zdrowia właściwości jagód Acai. Część I.

Euterpe oleracea (Acai) to owoc występujący w dziewiczych lasach Amazonii, od wieków stosowany zarówno w tradycyjnych kuracjach leczniczych, jak i codziennej diecie. Jego pozytywny wpływ na organizm człowieka m.in. na serce, narząd wzroku, układ pokarmowy, stawy, kości czy metabolizm węglowodanów został już zbadany przez wielu naukowców na całym świecie. Jednak zdaniem badaczy, ten egzotyczny owoc, kryje w sobie jeszcze większą moc zbawiennego działania na nasze zdrowie!

Owoc Acai oprócz dobrze znanych nam składników, zawiera dodatkowo ponad 50 niezidentyfikowanych dotąd substancji, które nie występują w innych owocach! Dlatego też zalety korzystnych jego działań wciąż są odkrywane na nowo, przez kolejne środowiska naukowe.

Oto kilka pozytywnych działań tego cennego, pochodzącego z amazońskich lasów, owocu na organizm człowieka.

UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY NA NAJWYŻSZYM POZIOMIE!

Składniki aktywne owocu Acai:

    Utrzymują odpowiedni poziom cholesterolu we krwi

- Fitosterole zawarte w owocach Acai obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, hamując jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Dzięki strukturalnemu podobieństwu do cholesterolu, fitosterole zajmują jego miejsce w micelach tworzonych w świetle jelita, zatem mniejsza jego ilość zostaje wchłonięta do enterocytów (komórek budujących nabłonek błony śluzowej jelita).

- Właściwości obniżenia cholesterolu we krwi posiadają także zawarte w Acai niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, kwas oleinowy oraz błonnik pokarmowy.

    Chronią naczynia krwionośne

- Oczyszczając naczynia krwionośne, polifenole zapobiegają tworzeniu się w nich złogów cholesterolu utrudniających przepływ krwi.

- Bioflawonoidy, wykazując szczególne powinowactwo do naczyń włosowatych, zapewniają im elastyczność, przeciwdziałają łamliwości oraz poprawiają mikrokrążenie.

    Zmniejszają agregację płytek krwi

- Flawonoidy, poprzez hamowanie aktywności enzymów fosfodiesterazy i cyklooksygenazy, skutecznie zmniejszają agregację (zlepianie się) płytek krwi, których osadzanie na ścianach naczyń krwionośnych powoduje tworzenie się zakrzepów.

    Dbają o właściwe ciśnienie krwi

- To zasługa m.in. kwasu elagowego oraz potasu, które korzystnie wpływają na utrzymanie właściwego ciśnienia krwi.

    Zawierają składniki dobre dla serca

- Witaminy z grupy B: B1 - tiamina, B2 – ryboflawina wspomagają prawidłowe funkcjonowanie serca.

    Stanowią ochronę antyoksydacyjną komórek

- Antyoksydanty zawarte w owocach Acai m.in: związki fenolowe, witaminy E i B2, składniki mineralne: miedź, cynk, mangan, selen zmniejszając uszkodzenia błon komórkowych, dokonywanych przez wolne rodniki, działają ochronnie na śródbłonek naczyń. Hamują także proces utleniania lipidów, powstrzymując rozwój miażdżycy.

    Wspomagają utrzymanie metabolizmu homocysteiny

- Zawierają bowiem duże ilości kwasu foliowego i witaminy B6, które korzystnie wpływają na metabolizm homocysteiny. W 2004 r. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) uznała, że obniżenie stężenia homocysteiny w surowicy krwi powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy.
 

LEPSZE TRAWIENIE!

Składniki aktywne owocu Acai:

    Wykazują korzystny wpływ na funkcje trawienne

Związki fenolowe zawarte w owocu Acai usprawniają proces trawienia.

- Wapń wspomaga prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych.

- Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom, pobudzając ukrwienie i perystaltykę jelit.

    Oczyszczają organizm

- Polifenole oraz błonnik pokarmowy wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu, a oczyszczony organizm to prawidłowa praca jelit i lepsze trawienie.

    Zapobiegają refluksowi i chorobie wrzodowej

- Roślinne polifenole zawarte w owocach Acai zapobiegają powstawaniu refluksu oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
 

CUKIER POD KONTROLĄ!

Składniki aktywne owocu Acai:

    Regulują stężenie glukozy we krwi

- Jagda Acai wykazując korzystny wpływ na regulację stężenia glukozy we krwi, może przeciwdziałać zaburzeniom wchłaniania węglowodanów i rozwojowi cukrzycy typu 2.

- W badaniu Udani i wsp. (2011r.) oceniono wpływ owoców Acai na organizm osób z nadwagą. Po miesięcznym okresie spożywania soku z acai (2x100 ml) u badanych osób zaobserwowano obniżenie stężenia zarówno glukozy na czczo, jak i insuliny oraz glikemii poposiłkowej.

- Zawarty w owocu Acai chrom, będąc składnikiem czynnika tolerancji glukozy (GTF), przywraca komórkom wrażliwość na insulinę, dzięki czemu następuje wyrównanie poziomu glukozy we krwi.

    Ograniczają wchłanianie cukrów prostych

- Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego pęczniejąc tworzą żel, z którego znacznie wolniej wchłaniają się cukry, co jest niezmiernie istotne dla diabetyków.
 

OSTRE WIDZENIE!

Składniki aktywne owocu Acai:

    Zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD) oraz zaćmie

- Luteina i zeaksantyna będące składnikami plamki żółtej oka wykazują istotny wpływ na narząd wzroku. Tworząc przedreceptorowy filtr stanowią naturalną barierę ochronną tylnego bieguna siatkówki. Wykazują także aktywność antyoksydacyjną, podobnie jak pozostałe składniki zawarte w owocu Acai – witaminy: C, E, A, beta-karoten, a także składniki mineralne: cynk, miedź, selen.

- Badania pokazują, że do rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej - AMD przyczynia się niedobór antyoksydantów w diecie, a ich suplementacja znacząco zmniejsza zagrożenie rozwojem tej choroby.

- Witamina A wpływa na prawidłowe procesy widzenia – jest niezbędna do tworzenia rodopsyny (purpury wzrokowej – światłoczułego barwnika siatkówki).

    Poprawiają mikrokrążenie w gałce ocznej

- Antocyjany korzystnie wpływają na prawidłowe widzenie, polepszają adaptację oczu do widzenia w ciemności, poprawiają mikrokrążenie w gałce ocznej oraz ograniczają rozwój wad wzroku.
 

SPRAWNE KOŚCI I STAWY!

Składniki aktywne owocu Acai:

    Korzystnie wpływają na kości i stawy oraz tkankę łączną

- Składniki mineralne: wapń, magnez, cynk, mangan wspomagają utrzymanie zdrowych kości oraz wpływają pozytywnie na metabolizm tkanki łącznej (mangan, cynk, selen).

- Zawarte w owocach Acai składniki aktywne zwiększają biosyntezę witaminy D w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości - wspomaga wchłanianie i wykorzystywanie wapnia i fosforu oraz utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
 

WZMOCNIONA ODPORNOŚĆ!

Składniki aktywne owocu Acai:

    Hamują rozwój bakterii i wirusów

- Flawonoidy, izoflawonoidy hamują rozwój bakterii i wirusów – rozpuszczalne w wodzie antyoksydanty niszczą bakterie Escherichia coli w układzie moczowym.

    Uzupełniają dietę w substancje aktywne o działaniu stymulującym układ odpornościowy

- Owoc Acai to bogactwo cennych witamin: A, B6, C, kwasu foliowego i składników mineralnych: cynku, selenu, miedzi, żelaza wspomagających działanie układu odpornościowego organizmu.

Już wkrótce otrzymasz kolejną porcję informacji na temat korzystnego wpływu jagód Acai na odchudzanie, układ nerwowy, zdrowie komórek i zębów, zapobieganie starzenia się organizmu oraz wspomaganie zdrowia osób aktywnych fizycznie.

Przeczytaj część II: Jagody Acai w świetle badań naukowych.

Niniejszy materiał ma jedynie charakter informacyjny i nie może zastąpić porady, diagnozy czy też zaleceń lekarskich. W przypadku problemów zdrowotnych skonsultuj się z lekarzem.

Źródło: CVI Polska

Szukaj: