Niezwykłe dla zdrowia właściwości jagód Acai. Część II.

Od wielu lat Polska zajmuje jedno z ostatnich miejsc w Europie pod względem opieki zdrowotnej, o czym sam z pewnością niejednokrotnie się przekonałeś... Dodatkowo szkodliwe czynniki środowiskowe wciąż na Ciebie oddziałują... Nic więc dziwnego, że coraz częściej dotykają nas i naszych najbliższych choroby cywilizacyjne.

Zastanawiasz się, jak temu zapobiegać? A dodatkowo utrzymać właściwą masę ciała, zadbać o piękny wygląd mimo upływających lat, a także mieć ładny uśmiech, dobre samopoczucie i pamięć?

Wykorzystaj naturalne rozwiązanie – ekologiczne owoce Acai pochodzące wprost z amazońskich dziewiczych lasów!

Dlaczego właśnie Euterpe oleracea (Acai)? To owoc występujący w deszczowych lasach Amazonii stosowany od wieków w tradycyjnych kuracjach leczniczych, jak i w codziennej diecie. Jego kolejne, pozytywne oddziaływania na organizm człowieka wciąż są systematycznie odkrywane przez naukowców.

Poznaj część II wyników działania tego „superowocu”.

Szczupła sylwetka

Składniki aktywne owocu Acai:

    Hamują apetyt

- Owoce Acai wspomagają utrzymanie bardziej stabilnego stężenia cukru we krwi, przez co mogą zapobiegać trudnym do kontrolowania napadom apetytu. Dzięki sporej zawartości błonnika na dłużej zapewniają uczucie sytości. Bowiem wpływa on na wypełnienie żołądka, przez co hamuje uczucie głodu.

- Chrom zawarty w jagodach Acai wpływa na stężenie glukozy we krwi oraz na gospodarkę węglowodanami, zapobiega łaknieniu wynikającego z nagłych wahań poziomu cukru we krwi.

    „Podkręcają metabolizm”

- Acai  to także źródło pełnowartościowego białka niezbędnego do odbudowy organizmu i regeneracji (8,1 g białka/100 g) o wysokiej wartości biologicznej, zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, których organizm sam nie może wytworzyć i muszą być dostarczone z pokarmem) w optymalnych proporcjach. Wykazano, że w przypadku niedostatecznej ilości białka w diecie lub gdy brakuje niezbędnych aminokwasów do jego syntezy, dochodzi nie tylko do wykorzystania białka wewnątrzustrojowego na potrzeby organizmu – co upośledza jego funkcje, ale także do zwolnienia spoczynkowej przemiany materii.

- Na metabolizm energetyczny korzystnie wpływają także inne składniki zawarte w owocach Acai: witamina B1, B2, niacyna, kwas pantotenowy, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, jod.

    Zmniejszają wartość energetyczną pożywienia

- Błonnik posiada właściwości obniżania gęstości energetycznej pożywienia i wpływa na zwiększenie czasu odczuwania sytości poprzez wydłużenie czasu przyjmowania pokarmu, związane z dłuższym żuciem, na co wpływają przede wszystkim frakcje błonnika o wysokiej lepkości.

    Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn

- Polifenole oraz błonnik wspierają proces usuwania toksyn z organizmu, co jest niezwykle istotne przy kuracjach odchudzających.

    Pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit

- Frakcje nierozpuszczalne błonnika mają korzystny wpływ na chłonięcie wody i zwiększenie objętości stolca, co z kolei pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i prawidłowe wypróżnianie.

Działanie przeciwstarzeniowe – anti-aging

Składniki aktywne owocu Acai:

    Hamują proces starzenia się organizmu

- Jagoda Acai zwana jest „sekretem długowieczności”.

- Badania wskazują, że wolne rodniki są głównym powodem procesu starzenia się komórek, tkanek, a tym samym naszego organizmu.  Wang i in. (1997) stwierdzili, że spożywanie owoców o wysokim potencjale przeciwutleniającym hamuje proces starzenia się organizmu.

- W skali ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity) potencjał antyoksydacyjny owocu Acai wynosi 1026 µmol TE/g = 102 600 µmol TE/100 g  – jest to najwyższy poziom ORAC w naturalnie występującym owocu.

    Pomagają zachować zdrowy, piękny wygląd

- Owoc Acai to również bogactwo składników pomagających zachować zdrową skórę: witaminy A, B2, niacyny, miedzi, manganu, cynku, jodu.

    Chronią komórki przed uszkodzeniem

- Aktywne związki o działaniu antyoksydacyjnym, których znaczne ilości występują w jagodzie Acai, chronią DNA jądrowe i mitochondrialne przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, co zapobiega mutacjom komórek.

Olśniewający uśmiech

Składniki aktywne owocu Acai:

    Dbają o zęby

- Jagoda Acai jest źródłem cennych składników mineralnych przyczyniających się do utrzymania zdrowia zębów: wapń, magnez.

Efektywniejsze myślenie

Składniki aktywne owocu Acai:

    Korzystnie wpływają na układ nerwowy

- Acai zawiera witaminy: B1, B2, niacynę oraz składniki mineralne: potas, magnez, miedź, jod wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

    Poprawiają jasność umysłu

- Jagody Acai są cennym źródłem składników zmniejszających uczucie zmęczenia (witamina B2, niacyna, kwas pantotenowy, żelazo, magnez).

- Owoce Acai usprawniają funkcje psychologiczne (witamina B1, niacyna) i funkcje poznawcze (żelazo, jod).

Wsparcie dla osób aktywnych fizycznie

Składniki aktywne owocu Acai:

    Korzystnie wpływają na mięśnie

- Owoce Acai stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka oraz wszystkich aminokwasów egzogennych stanowiących główny materiał budulcowy konieczny do tworzenia i odbudowy komórek.

- Zawarty w jagodach Acai magnez pomaga w prawidłowej syntezie białka.

- A witamina B6, której źródłem są jagody Acai, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu.

- Jagody Acai dostarczają także składniki pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni: wapnia, magnezu, potasu, witaminy D.

    Wsparcie dla stawów

- Badanie, w którym uczestnicy przez 3 miesiące pili sok z jagód Acai w ilości 120 ml dziennie, wykazało zmniejszenie bólu stawów, a także zwiększenie ruchomości w stawie kolanowym, barkowym i biodrowym.

    Pomagają utrzymać równowagę elektrolitową i kwasowo - zasadową

- Podczas treningów z potem oprócz wody tracone są również składniki mineralne m. in. potas, magnez i wapń, których większe straty prowadzą do zachwiania równowagi elektrolitowej organizmu. A jagody Acai uzupełniają dietę w wapń, potas oraz magnez, który pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.

- Równowaga kwasowo-zasadowa jest nieustannie zaburzana w efekcie procesów metabolicznych. Nasila się to jeszcze bardziej w wyniku m.in. powstania kwasu mlekowego podczas intensywnego treningu. Jednak cynk, którego źródłem są jagody Acai, pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo - zasadowej.

    Wspierają transport tlenu i metabolizm żelaza

- Sportowcy są grupą szczególnie narażoną na niedobór żelaza, a zwłaszcza osoby trenujące sporty wytrzymałościowe i biegacze. Wynika to z m.in. ze zwiększonych strat tego pierwiastka z potem. Nawet niewielkie obniżenie stężenia poziomu hemoglobiny we krwi rzędu 1-2% może spowodować  spadek wydolności o 20%. Jagody Acai są źródłem żelaza pomagającego w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

- Z kolei witaminy A i B2 zawarte jagodach Acai przyczyniają  się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

- Natomiast witamina B2 i B6 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

Tak więc niezliczone dane piśmiennictwa wskazują na wiele korzyści wynikających ze spożywania jagody Acai, picia jej soku.

Przeczytaj część I: Niezwykłe dla zdrowia właściwości jagód Acai w świetle aktualnych badań naukowych.

Niniejszy materiał ma jedynie charakter informacyjny i nie może zastąpić porady, diagnozy czy też zaleceń lekarskich. W przypadku problemów zdrowotnych skonsultuj się z lekarzem.

Źródło: CVI Polska

Szukaj: