Bioflawonoidy z naukowego punktu widzenia

„Flawonoidy z uwagi na ich aktywność biologiczną znane są pod nazwą bioflawonoidów, dawniej określane również jako witamina P, a ze względu na budowę chemiczną nazywane polifenolami… Do najczęściej występujących związków fenolowych należą flawonoidy, wśród których dominują glikozydy, takie jak: kwercetyna, kempferol, apigenina i rutyna… Flawonoidy zaliczamy do substancji fitochemicznych, znajdują się one głównie w roślinach.”

„Wielokierunkowe działanie flawonoidów wskazuje również na możliwość ich zastosowania nie tylko w prewencji różnych schorzeń, ale również ich leczeniu, o czym świadczą wyniki badań klinicznych.”

Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy:

„Flawonoidy mają zdolność do uszczelniania naczyń krwionośnych (zwłaszcza rutyna).” - co jest korzystne szczególnie dla osób, które zmagają się z tzw. „pajączkami” na skórze, tak widocznymi zwłaszcza w okresie letnim.

„Efekt przeciwmiażdżycowego działania flawonoidów polega na usuwaniu z krwi powstałych już reaktywnych form tlenu i na zapobieganiu ich tworzenia. Zmniejszając liczbę wolnych rodników tlenowych, flawonoidy chronią przed utlenieniem różne frakcje cholesterolu, aktywują syntezę prostacyklin i wykazują działanie przeciwzakrzepowe. Niektóre flawonoidy nie tylko hamują modyfikację LDL, lecz także zwiększają odporność komórkową na szkodliwe działanie już utlenionych LDL…
Niektóre flawonoidy, podobnie jak witamina C, wykazują zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego krwi, zwłaszcza u osób starszych, z daleko posuniętą miażdżycą tętnic.”

Działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe:

„Flawonoidy dzięki właściwościom antyoksydacyjnym istotnie spowalniają procesy starzenia, co jest praktycznie wykorzystywane w farmakologii i kosmetologii.”

„Związki flawonoidowe i kwas askorbinowy działają też na kwas hialuronowy przyczyniając się do stabilizacji kolagenu – podstawowej substancji tkanki łącznej.” ...który jako proteina podporowa skóry zapewnia jej odpowiednie napięcie, nawilżenie, sprężystość i jędrność,zapobiegając w ten sposób powstawaniu zmarszczek.

„Już w latach 30. ubiegłego wieku laureat Nagrody Nobla Albert Szent-Györgyi odkrył wyraźną aktywność antyoksydacyjną flawonoidów. Późniejsze badania wyjaśniły mechanizmy działania tych związków. Ustalono, że jest to wynikiem:
- hamowania aktywności enzymów biorących udział w wytwarzaniu wolnych rodników…
- wiązania jonów metali przejściowych, szczególnie żelaza i miedzi, które uczestniczą w zapoczątkowaniu łańcucha reakcji wolnorodnikowych
- redukowania reaktywnych form tlenu do bardziej stabilnych i nieaktywnych połączeń
- hamowania enzymu oksydazy askorbowej, co zapobiega utlenianiu witaminy C i przedłuża jej działanie w organizmie.”

„Bonina i wsp. udowodnili w warunkach in vitro ochronny wpływ na skórę kwercetyny, hesperydyny i naryngeniny przed promieniowaniem UV… Cząsteczka kwercetyny działa jak ekran absorbujący promieniowanie UV, nie dopuszczając do powstawania wolnych rodników oraz reakcji łańcuchowych przez nie zapoczątkowywanych.”

Wspieranie odporności organizmu:

„Dotychczasowe badania nad biologiczną aktywnością flawonoidów pokazały, że wzmagają one istotnie odporność organizmu i łagodzą stany zapalne.”

Właściwości przeciwalergiczne:

„Niektóre flawonoidy wykazują również właściwości przeciwalergiczne, np. kwercetyna (podawana razem z solami wapnia) i jej pochodne (m.in. rutyna, zwłaszcza w preparatach z kwasem askorbinowym)…”

Działanie przeciwcukrzycowe:

„W badaniach doświadczalnych wykazano, że niektórym z flawonoidów można przypisać działanie przeciwcukrzycowe.”

Bioflawonoidy korzystne dla zestresowanych:

„Dodatkowa ilość flawonoidów jest korzystna dla osób znajdujących się w warunkach stresu.”

Podsumowanie:

„Substancje te wpływają na większość procesów fizjologicznych w organizmie. Zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy, posiadają zdolność uszczelniania naczyń krwionośnych. Opóźniają procesy starzenia oraz poprawiają jakość życia, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, wpływają na odporność poprzez modelowanie układu immunologicznego.”

Źródła:
    Majewska M., Czeczot H.: Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Farm. Pol., 65(5), 2009, s. 369-377.
    Miktus M.: Barwy natury – roślinni sprzymierzeńcy witaminy C. Nutrition&Health, rocznik 13, nr 2 (51), 2010, s. 3-10.
    Miller E., Malinowska K., Gałęcka E., Mrowicka M., Kędziora J.: Rola flawonoidów jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Pol. Merk. Lek., XXIV, 144, 2008, s. 556-560.
    Stołowska M., Kłobus G.: Charakterystyka flawonoidów i ich rola w kosmetyce i terapii. Postępy Kosmetologii, vol. 1/1, 2010, s.8-12.
    Wawer I.: Suplementy diety dla Ciebie czyli jak nie stać się pacjentem. Wyd. Wektor, 2009, s. 103-104.


Powyższe informacje mają jedynie charakter informacyjny i zostały opracowane na podstawie dostępnych publikacji naukowych. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.

Szukaj: