Owoce przyszłości wprost z amazońskich lasów!

Czym jest owoc acai? Dlaczego jest dla nas tak korzystny? Jakie posiada właściwości prozdrowotne, odżywcze, fizjologiczne? Czym się wyróżnia?
Dowiedz się jak najwięcej o tej egzotycznej jagodzie z deszczowych lasów Amazonii!

Czy jagoda acai to skuteczna broń w walce z problemami naszego organizmu w XXI wieku?

Ogromny potencjał antyoksydacyjny oraz mnogość występujących w jagodzie acai związków biologicznie czynnych może mieć korzystne działanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Fitosterydy wspomagają utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi, a polifenole wykazują korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Dodatkowo składniki aktywne zawarte w jagodzie acai wspomagają regulowanie ciśnienia tętniczego oraz dbają o mięsień sercowy. Inną korzystną właściwością jagód acai jest regulowanie stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu może przeciwdziałać zaburzeniom gospodarki węglowodanowej i rozwojowi cukrzycy typu 2. Tak więc, dzięki swym właściwościom, owoc acai może być wykorzystywany w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym chorób sercowo-naczyniowych.

Czy owoc acai może hamować proces starzenia?

Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym jagoda acai skutecznie usuwa wolne rodniki z organizmu, które są odpowiedzialne za uszkodzenia DNA komórek, nasilenie procesu starzenia i rozwój wielu chorób. Dzięki temu może być korzystna nie tylko dla naszego zdrowia, ale i zachowania młodości, urody i dobrej kondycji.

Czy jagoda acai może wspomóc odchudzanie?

W badaniu przeprowadzonym wśród osób z nadwagą wykazano, że jagoda acai obniżała zarówno stężenie glukozy, jak i insuliny we krwi. Dzięki tej właściwości stężenie cukru we krwi może utrzymywać się na stabilnym poziomie, a nam łatwiej jest opanować uczucie głodu i chęć podjadania. Dodatkowo związki aktywne zawarte w owocu acai wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Dzięki tym właściwościom jagoda acai wspomaga proces odchudzania, a także walkę ze schorzeniami często współwystępującymi z nadwagą i otyłością – cukrzycą typu 2, zaburzeniami lipidowymi, nadciśnieniem.

Jakie znaczenie dla ochrony narządu wzroku może mieć jagoda acai?

Zawarte w jej składzie antocyjany korzystnie wpływają na prawidłowe widzenie, bowiem mogą polepszać adaptację oczu do widzenia w ciemności, poprawiać mikrokrążenie w gałce ocznej oraz ograniczać rozwój wad wzroku. Ponadto dzięki wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny owoc acai może zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD) oraz zaćmie.

A teraz dowiedz się...

Czym jest jagoda acai?

Jagoda acai to owoc rosnący na tropikalnych palmach w amazońskich lasach. Ten niewielki owoc (ok. 1-1,5 cm średnicy) wyglądem przypomina borówkę, a w swoim wnętrzu kryje jedną, dużą pestkę. Jagody acai stanowią od wieków pożywienie dla rdzennych mieszkańców Amazonii – Indian Anomabi.

Co wyjątkowego kryje w sobie jagoda acai?

Przede wszystkim odznacza się niezwykłym potencjałem antyoksydacyjnym. Jagody acai charakteryzują się również niespotykanym wśród innych owoców składem – zawierają witaminę A i E, witaminy z grupy B, składniki mineralne - wśród nich m.in. magnez, wapń, żelazo i selen oraz 19 różnych aminokwasów w tym wszystkie egzogenne (czyli takie, które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem).

Jak wiele antyoksydantów znajduje się w acai?

Jagoda acai zawiera najwyższą, wśród poznanych dotąd owoców, ilość substancji o działaniu przeciwutleniającym. Oprócz ilości zadziwiająca jest także ich różnorodność – jagoda acai zawiera w swoim składzie związki fenolowe (w tym antocyjany), a także fitosterole (beta-sitosterol oraz sigmasterol) i bioflawonoidy. Ilość antyoksydantów w jagodzie acai najlepiej obrazuje wskaźnik ORAC, który dla jagody acai jest ponad 15 razy wyższy niż dla jabłek i 10 razy wyższy niż dla żurawiny.

Źródła:
Cieślik E., Gębusia A. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy Fitoterapii 2/2013, s. 93-100
Cieślik E., Topolska K. Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.). Postępy Fitoterapii 3/2012, s. 188-191
Schauss A.G. Acai: An extraordinary antioxidant-rich palm fruit from amazon. BioSocial Publications. Tacoma 2008
Schauss A.G., Wu X., Prior R.L. i wsp. Phytochemical and Nutrient Composition of the Freeze-Dried Amazonian Palm Berry, Euterpe oleracea Mart. (Acai). Journal of Agricultural and Food Chemistry 2006, 54, 8698-8603
Surma-Zadora M., Cieślik E. Właściwości funkcjonalne związków fenolowych. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2007, 34, 1648-1656
Surma-Zadora M., Cieślik E., Forkiewicz A. Antioxidant potential of Acai berry (Euterpe oleracea Mart.) Int Conf Risk Factors of Food Chain, 17th Sept 2008
Udani J.K i WSP. Effects of Acai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study. Nutrition Jurnal 2011, 10:45
www.oracvalues.com

Szukaj: