12 x TAK dla czarnego bzu (Sambucus nigra).

„Nazwa rośliny pochodzi od koloru owoców, którymi są lśniące, czarne lub czarnofioletowe pestkowce.” „W lecznictwie od dawna wykorzystywane są zarówno kwiaty (Sambuci flos), jak i owoce bzu czarnego (Sambuci fructus)." Według naukowców ich najpopularniejszym zastosowaniem jest leczenie oraz profilaktyka stanów grypy i przeziębienia:

PRECZ Z GRYPĄ

„W randomizowanym badaniu klinicznym przeprowadzonym w sezonie grypowym na grupie 60 pacjentów stwierdzono, że przyjmowanie  produktów na bazie ekstraktu z bzu czarnego powoduje szybsze o średnio 3-4 dni ustąpienie symptomów grypy w porównaniu do grupy przyjmującej placebo.”

DZIAŁANIE PRZECIWWIRUSOWE

„W badaniach in vitro wykazano, że wyciągi z owoców Sambucus nigra mają zdolność do hamowania namnażania się wirusów grypy typu A (H5N1) i typu B w kulturach komórkowych.”

„Surowce uzyskiwane z bzu czarnego są aktywne także wobec innych wirusów, w tym m.in. wobec wirusa opryszczki wargowej (Herpes simplex virus, HSV).”

DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE

„Wyciąg z owoców hamuje wzrost odpowiedzialnych za infekcje górnych dróg oddechowych paciorkowców (m.in. Strepotoccus pyogenes), a także szczepów Moraxella catharalis.”

„W pracy Herst i wsp. stwierdzono ponadto znaczną aktywność wyciągów z liści i owoców bzu czarnego wobec licznych patogenów szpitalnych, w tym m.in. wobec opornych na metycylinę szczepów gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus MRSA), a także bakterii Gram-ujemnych (Salmonella poona, Pseudomonas aeruginosa).”

„W pracy Mohammadsadghi i wsp. zaobserwowano hamowanie wzrostu szczepów Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Salmonella thypi, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli.”

„Za działanie przeciwbakteryjne ekstraktów z Sambucus nigra odpowiadają najprawdopodobniej garbniki (pochodne kwasu galusowego, hydroksycynamonowego, kawowego) i triterpeny (alfa- i beta-amyryna, kwas oleanowy).”

DZIAŁANIE IMMONOMODULUJĄCE

„Działanie to związane jest z nasilaniem produkcji cytokin, co z kolei prowadzi do aktywacji fagocytów i ułatwia ich migrację do zainfekowanego miejsca.”

„Za aktywność immunomodulującą odpowiada frakcja wielkocząsteczkowa (polisacharydy) ekstraktów z owoców oraz kwiatów bzu czarnego.”

DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE

„Działanie antyoksydacyjne wykazują związki antocyjanowe bzu czarnego. Badania laboratoryjne wykazały, że już niewielkie ich stężenia (4 mcg/ml) w sposób wydajny regenerują alfa-tokoferol z rodników tokoferoksylowych w modelu peroksydacji lipidów."

„Działanie przeciwutleniające oraz zdolność do wnikania do śródbłonka naczyń i ich uszczelniania są istotnym elementem wzmacniania naturalnej odporności na infekcje.”

DZIAŁANIE WYKRZTUŚNE

„Wyciągi z bzu czarnego mogą również wykazywać działanie wykrztuśne, związane z obecnością triterpenów. Związki te, drażniąc zakończenia nerwowe w błonie śluzowej żołądka, pobudzają ośrodek nerwu błędnego. W efekcie dochodzi do zwiększonego wydzielania wodnistego śluzu w drogach oddechowych i ułatwienia odkrztuszania, wspomaganego dodatkowo przez spazmolityczne działanie flawonoidów. Wyciągi z bzu czarnego mogą zatem okazać się pomocne w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.”

DZIAŁANIE NAPOTNE

„Korzystnym działaniem u pacjentów z objawami grypy bądź przeziębienia jest również efekt napotny ekstraktów z Sambucus nigra. Działanie to związane jest z obniżeniem progu pobudzenia ośrodków termoregulacji oraz ze zwiększeniem wrażliwości gruczołów potowych na temperaturę. Za tego typu działanie odpowiedzialne są najprawdopodobniej obecne w surowcu flawonoidy.”
Badania naukowe dostarczyły także informacji  o innych, równie cennych właściwościach tej rośliny.

DZIAŁANIE PRZECIWGRZYBICZE

„W pracy Mohammadsadghi i wsp. zaobserwowano hamowanie drożdżaków Candida albicans przez metanolowy wyciąg z owoców bzu czarnego.”

DZIAŁANIE OCZYSZCZAJĄCE

"Dzięki właściwościom napotnym, moczopędnym i przeczyszczającym przetwory z owoców czarnego bzu usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz egzogenne toksyny. Są też pomocne w kuracjach odchudzających."

DZIAŁANIE REGULUJĄCE TRAWIENIE I PRACĘ NEREK

„Zarówno w kwiatach, jak i w owocach są związki mające korzystny wpływ na układ trawienny i moczowy. Przede wszystkim działają lekko przeczyszczająco i regulują trawienie, łagodzą wzdęcia i zgagę. Dodatkowo zaś mają działanie moczopędne.”

DZIAŁANIE ANYCELLULITOWE

„Duża zawartość witaminy C, która wzmacnia tkankę łączną i wspomaga produkcję włókien kolagenowych, jest bardzo przydatna w walce z cellulitem. Dodatkowym wsparciem są przeciwzapalne flawonoidy rutyna mające działanie uszczelniające naczynka włosowate i zwiększające elastyczność ich ścianek.”

SKŁAD CHEMICZNY OWOCÓW, KWIATÓW BZU CZARNEGO

„W owocach bzu czarnego głównymi składnikami są glikozydy antocyjanowe, pochodne cyjanidyny, garbniki, kwasy organiczne (jabłkowy, szikimowy, chlorogenowy), witamina C, witaminy z grupy B (B2, B6, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy) oraz cukry (glukoza, fruktoza) i pektyny.”

„Substancjami czynnymi w kwiatach Sambucus nigra są natomiast flawonoidy (rutozyd, pochodne kemferolu i kwercetyny), kwasy fenolowe (kawowy, ferulowy, chlorogenowy), glikozydy kwasów fenolowych, a w mniejszej ilości także kwasy organiczne, olejek, śluz, garbniki, triterpeny (alfa- i beta-amyryna, kwas ursolowy i oleanowy) oraz sterole.”

PODSUMOWANIE

„Wyniki prowadzonych w ostatnich latach badań naukowych zarówno dla całych surowców, czyli kwiatów i owoców bzu czarnego, jak i związków z nich wyizolowanych wskazują, że mają one wielokierunkowe działanie, obejmujące m.in. efekt: napotny, przeciwzapalny, przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny, antyoksydacyjny, wykrztuśny, immunomodulujący, hipoglikemiczny oraz obniżający poziom lipidów.”

Źródło: CVI Polska

Szukaj: